TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu, Zorê Çayı üzerinde HES yapılmasına dair Batman İl Genel Meclisi’nin aldığı karara ilişkin basın toplantısı düzenleyerek duruma tepki gösterdi
TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu, Sason ilçesine bağlı Balbaşı (Herîvê) köyü ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Kayahan (Xweşika) Mahallesi arasında geçen Zorê Çayı üzerinde Hidroelektrik Santrali (HES) yapılmasına dair Batman İl Genel Meclisi’nin aldığı karara ilişkin basın toplantısı düzenleyerek duruma tepki gösterdi.
‘Baraj büyük tehdit’
Makina Mühendisleri Odası Temsilciliği’nde yapılan açıklamada konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ahmet Bülent Tekik, yapılmak istenen proje için 2014’te ÇED olumlu raporu alındığını hatırlatarak, projenin onaylanması için yapılan başvuruların İl Genel Meclisi tarafından “Ekolojik, tarımsal, sismik, hidrolojik, çevresel, sosyal ve ekonomik” gerekçelerle reddedildiğini söyledi. Batman Valiliği’nin yeniden başvurusu üzerine Batman İl Genel Meclisi tarafından gerekli onayın 19 Kasım 2020’de alındığını kaydeden Tekik, “Bölgenin genel geçim kaynağının tarım, bağcılık ve hayvancılık olduğu düşünüldüğünde HES Barajı yörenin geçim kaynakları üzerinde ciddi bir tehdit oluşturacaktır. Baraj, geçimini büyük oranda bağcılık ve hayvancılıkla sürdüren yurttaşların su kaynaklarına erişimini zorlaştıracak ve belki de yeni bir göç dalgasına sebep olacaktır. Zira HES yapımına itiraz eden köylülerin büyük çoğunluğu çevresel etkilerin yanında ekonomik etkenleri de öne sürmüşlerdir” ifadelerini kullandı.
‘Risk oranı artıyor’
HES projesinin bilim ve mantıkla izah edilebilecek bir durum olmadığını dile getiren Tekik, “Zira barajın yapımı ile birlikte bölgede ulaşım akslarında ciddi sorunlar yaşanacağı ve yeni ulaşım akslarının yapımının ciddi maliyetler doğuracağı öngörüldüğünde barajın ekonomik bir yatırım olamadığı da söylenebilir. Sason ilçemizin 1. derece deprem bölgesi olması da söz konusu alanda tutulacak olan muazzam su kütlesinin sismik risklerini göz önüne almamızı gerekli kılmaktadır” dedi.
‘Göç dalgası başlayabilir’
Hasankeyf gibi antik bir kentte yapılan barajın insanlar üzerinde yarattığı sosyal ve kültürel tahribata dikkat çeken Tekik, “HES Barajı ile bölgede yeni bir göç dalgasının başlaması, kendi topraklarından ve üretim zincirinden kopan yöre halkının sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel travmalarla yüz yüze kalacağı anlamına gelmektedir” diyerek hem mücadelelerinin süreceğini vurguladı hem de bir raporla yaşanan tahribatı ortaya koydu.
AKP’liler izin verdi
HES projesi için hazırlanan proje, 2016’da sunulduğu Batman İl Genel Meclisi tarafından reddedildi. Geçtiğimiz eylül ayında tekrar İl Genel Meclisi önüne getirilen proje, oy çokluğuyla tekrar kabul görmedi. Ret kararı, Batman Valisi Hulusi Şahin’in onayına sunuldu, ancak kabul edilmedi. Vali’nin geri gönderdiği proje, AKP’li İl Genel Meclisi Başkanı’nın iki oyu olmasından kaynaklı 11 ret oyuna karşı 12 oyla kabul edilmişti.
BATMAN