Tunus’ta diktatörlüğün devrilmesinin yıl dönümünde, iyi bir gelecek talebiyle protestolar sürüyor
Tunus’ta diktatörlüğün devrilmesinin yıldönümünde protestolar sürüyor. Protestocular hükümetin yaşanabilir insanca koşullar yaratamamasına, Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi ve Onur Koalisyonu’ndan oluşan üçlü parlamento ittifakının çözüm üretememesine, Kovid-19 yasaklarına öfkelerini ortaya koydu. Gençler lastik yaktı ve çöp konteynerlerini ateşe verdi. Bazı işyerleri zarar gördü. Başkentte et-Tedamun Mahallesi’nde taş kullanan protestocularla gaz ve TOMA kullanan polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.
Ben Daha bölgesinde ve başkentin batı banliyösüne bitişik mahallelerde toplanan çok sayıda protestocu yolları kapattı. Sidi Bouzid kentinde, Susa kentinin Suveys, Seyyidi Abdülhamid, Koşa el-Belek ve Suk el-Ehad bölgelerinde gösteriler oldu. Gösterilerde zaman zaman devlet güçleri ile eylemciler arasında arbede yaşandı. 632 kişi gözaltına alındı. Meclis’te önemli ağırlığı olan, Türkiye gibi ülkelerle tepki çeken ilişkilere giren İhvan’ın kolu Nahda Hareketi ve liderleri Raşid el-Gannuşi’ye (Parlamento Başkanı) karşı bir süredir tepkiler artıyordu. Ülkede kabine krizi de sürerken Cumhurbaşkanı Kays Said, gençlere gösteriler sırasında mülklere zarar vermemeleri çağrısı yaptı.
Ne olmuştu?
Arap Baharı ya da Halklar Baharı denen isyan süreci Tunus’ta başlamıştı. Tunus’ta 17 Aralık 2010’da işsiz Muhammed Buazizi’nin seyyar sebze arabasına el koyan görevliler bir de tokatlamıştı. Muhammed Buazizi protesto için Sidi Bouzid’de kendisini ateşe verip 4 Ocak 2011’de hayatını kaybedince işsizlik, enflasyon, siyasi yozlaşma, ifade özgürlüğüne kelepçenin olduğu Tunus’ta ayaklanma çıkmıştı. 23 yıllık diktatör Zeynel Abidin Bin Ali 14 Ocak 2011’de ülkeden kaçmış, Yasemin Devrimi olarak adlandırmıştı.
TUNUS