Can Dündar’a MİT TIR’ları davasında verilen 27 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı
Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a “MİT TIR’ları” davasında “casusluk” ve “terör örgütüne yardım etmek” suçlamasıyla verilen 27 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Cezaya gerekçe olarak gösterilen “deliller” arasında sanıkların tutuklanması, Dündar’ın “Tutuklandık” kitabı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davaya müdahil olması da yer aldı.
Gerekçeli karar İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlandı. Kararda, yargılama sonunda verilen kararın, Dündar yönünden ayırma hükmüyle birlikte temyiz için Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderildiği, dairenin 8 Mart 2018 tarihli kısmi onama ve bozma kararlarıyla dosyanın yeniden mahkemeye geldiği belirtildi. Gerekçeli kararda, yargılama sonunda Yargıtay ilamına uyulmasına ve Erdem Gül hakkında davanın bu dosyadan ayrılmasına karar verildiği ifadelerine de yer verildi.
Dündar hakkında, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan açılan davanın, bu dosyayla birleştirilmesine karar verildiği kaydedilirken, yurt dışında olan Dündar’ın bozma ilamına karşı beyanlarının alınmadığı belirtilen gerekçeli kararda, son savcılık mütalaası da özetlendi.
Gerekçeli kararda, hapis cezasına dayanak olarak gösterilen “deliller” şöyle sıralandı:
“*Tanık beyanları
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlık ile MİT Müsteşarlığının müdahillikleri
*Olayın kamuoyuna duyurulması
*Mahkemece verilen erişim ve yayın yasağı
*Soruşturmada sanıkların tutuklanmaları
*Gazete nüshaları
*Anayasa Mahkemesinin sanıklar tarafından yapılan bireysel başvuruya dair kararının “kişi özgürlüğü ve güvenliği” hakkı yönünden incelenmesi
*MİT’in 6 Şubat ve 27 Mart 2014 tarihli yazıları
*Telefonların baz incelemeleri
*İstanbul Emniyet Müdürlüğünün 12 Ocak 2016 tarihli yazısı
*Dosyaların birleştirilmesi
*Can Dündar’ın ev satışıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 21 Mart 2016 tarihli yazısı
*Can Dündar’ın “Tutuklandık” isimli kitabı
*Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 8 Mart 2018 tarihli kararı
*Suriye Arap Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği tarafından Güvenlik Konseyi Başkanı ve Genel Sekreterine sunulan 5 Haziran 2015 tarihli, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini şikayet eden ve Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığından temin edilen, Türkiye’nin BM’ye şikayet edilerek savaş suçlusu olarak gösterilmeye çalışıldığı özdeş mektup.”
Ne olmuştu?
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Aralık 2020’deki duruşmada, Can Dündar’a “gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan 18 yıl 9 ay ve “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 8 yıl 9 ay olmak üzere toplam 27 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.
HABER MERKEZİ