CHP’li İlgezdi, Kültür Bakanı Ersoy’a‘ Kaç kültür-sanat emekçisi işini kaybetti?’ diye sordu. Ersoy’un bu soruya, ‘Bilgimiz yok’ yanıtı vermesi üzerine kültür sanat emekçilerinin iktidar tarafından yok sayıldığı tekrar gün yüzüne çıktı
Koronavirüs sürecinde kültürsanat emekçileri görmezden gelinmeye devam ediyor. Talepler, eylemler ve nice çağrı yanıtsız kalırken, bakanlık Meclis’e gelen soru önergelerine “Bilmiyorum” yanıtıyla cevap veriyor. Geçtiğimiz gün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a kültür-sanat emekçilerinin durumuna ilişkin soru önergesi verdi. İlgezdi, “Kaç kültür-sanat emekçisi işini kaybetti, kaçı güvencesiz iş havuzuna dahil oldu?” diye sordu. Bakanlıktan CHP’li İlgezdi’ye, “Kültür-sanat sektöründe çalışan kişi sayısından bilgimiz yok” yanıtı geldi.
Çalışma yapılmadıysa ne yapıldı?


Duruma tepki gösteren İlgezdi, “Devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bu açıklama, Türkiye’nin savrulduğu yozlaşmanın en açık örneğidir. 18 yılda kültür endüstrileri sektörlerindeki işkollarının tanımlanması ve işgücüne ilişkin bilgi ve istatistik çalışması yapılmadıysa, ne yapıldı?” diye sordu. Cumhuriyet’in haberine göre İlgezdi, “Bakanlık sayıları yüz binleri aşan ve ne yapacağını bilmez durumda olan kültür-sanat emekçilerine el uzatmak bir yana ‘şu kültür-sanat endüstrisi olmasa bakanlığı ne güzel idare ederdim’ anlayışıyla hareket ediyor” dedi.
İŞKUR’a sorsun
İlgezdi, “Bakanlık sorumluluk alanına giren sektörlerde çalışan; ışıkçısından rejisörüne, sesçisinden sahne sanatçısına, müzisyeninden yer göstericisine kadar ekmeğinden olan kaç kişi olduğunu bilmiyorsa, İŞKUR’a sorsun” diye konuştu.
‘Nefes bile alamıyoruz’
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ise, Adana’da evine ekmek götüremeyen eğlence sektörü işletmecileri, çalışanları ve müzisyenlerin sorunlarını dinledi. CHP’li Bulut’a sorunlarını anlatan Akdeniz Çukurova Eğlence Yerleri Derneği (AÇEYDER) Başkanı Feridun Özkan, “Biz bu memlekette 40 yıl vergi verdik, 40 gün bize bakamadılar. Artık nefes dahi alamıyoruz. İktidar bizi görmezden geliyor. Birileri sesimizi duysun artık, çözüm bulunsun” dedi. Yaklaşık 11 aydır evlerine ekmek bile götüremez hale geldiklerini söyleyen Özkan, gerekli tedbirlerin alınarak işletmelerin açılmasını talep etti. Özkan, “Ne yazık ki eğlence sektörü mağdurları olarak görmezden geliniyoruz. İktidarın, yetkililerin sesimizi duymasını ve çözüm üretmesini istiyoruz” diye konuştu. İşletme sahipleri ve müzisyenler, çalışamadıkları için kira, doğalgaz, su gibi ihtiyaçlarını ödeyemediklerini de dile getirdi.
‘Meclis’e taşıyacağız’
CHP’li Bulut ise, kaderleriyle baş başa bırakılan eğlence sektörü işletmecileri ve çalışanların her zaman yanında olduklarını kaydetti. Bulut, çare bulunması için mücadele edeceklerini belirterek “Meclis gündemine taşıyacağız” dedi.
Müzisyenler yaşamına son veriyor
Müzik-Sen salgının başından itibaren 100’ü aşkın müzisyenin yaşamına son verdiğini açıklamıştı. Son olarak ise salgın nedeniyle 10 aydır işsiz olan bağlama sanatçısı Duran Ay yaşamına son verdi. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gitar Sanat Dalı öğretim görevlisi gitarist Soner Egesel de kaldığı otelde yaşamına son vermişti.
KÜLTÜR SERVİSİ