• Künye
  • Hakkımızda
Cuma, Aralık 6, 2019
No Result
View All Result
Yeni Yaşam Gazetesi
  • Güncel
  • Kadın
  • Yaşam
  • Emek-Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Kültür
  • Ekoloji
  • Karikatür
  • Yazarlar
  • Röportaj
  • Güncel
  • Kadın
  • Yaşam
  • Emek-Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Kültür
  • Ekoloji
  • Karikatür
  • Yazarlar
  • Röportaj
No Result
View All Result
Yeni Yaşam Gazetesi
No Result
View All Result
Anasayfa Güncel

Mahkeme bile inanmadı!

3 hafta önce
içinde Güncel, Manşet
Mahkeme bile inanmadı!
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'ta Paylaş

Cizre Belediyesi’ne kayyum gerekçesi yapılan soruşturmada Eşbaşkan Zırığ’ın ‘Leyla Güven onurumuzdur’ sözü suç sayıldı. Zırığ, dosya için ‘utanç tablosu’ derken, mahkeme de birçok çarpıklık içeren iddianameyi savcıya iade etti.

HDP’nin 31 Mart’ta kazandığı 69 belediyeden 24’üne İçişleri Bakanlığı marifetiyle kayyum atandı. Kayyum atamalarına tepkiler sürerken, İçişleri Bakanlığı tarafından eşbaşkanların görevden uzaklaştırmalarına gerekçe edilen soruşturmalar tartışma konusu oluyor. Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’in haberine göre bu soruşturmaların çoğu ya 31 Mart tarihi sonrası ya da sonuçlanmayan, devam eden davalar ile ilgili. Bunlardan biri de 29 Ekim’de İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ ile ilgili suçlamalar. Zırığ, 31 Mart seçimlerinde yüzde 77 oy alarak başkan seçilmişti. İçişleri Bakanlığı tarafından 29 Ekim’de görevden uzaklaştırılan Zırığ’ın yerine Cizre Kaymakamı atanmıştı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Zırığ hakkında başlattığı soruşturmada, Zırığ’ın Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davası görevden uzaklaştırmaya gerekçe gösterilmişti. Zırığ’ın görevden uzaklaştırmasına gösterilen gerekçelerden olan Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Görevden uzaklaştırılan Mehmet Zırığ, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında hazırlayarak Cizre Asliye Ceza Mahkemesine sunduğu iddianameyi sosyal medya hesabından paylaştı.

Güven ‘eski vekil’ oldu

Zırığ’a “Suç ve suçluyu övme” suçlamasının yöneltildiği iddianamede suçun 21 Mart 2019 tarihinde Cizre’de düzenlenen Newroz etkinliğinde gerçekleştiği belirtildi. Zırığ’ın Newroz etkinliğinde DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile 2016 yılında sokağa çıkma yasakları döneminde Cizre’de öldürülen Mehmet Tunç hakkında sarf ettiği sözler suç unsuru sayıldı. Leyla Güven, iddianamede “HDP eski milletvekili Leyla Güven” olarak geçti. Zırığ’ın Newroz konuşmasında söylediği “Leyla Güven onurumuzdur” ifadesi suçlamaya gerekçe gösterildi.

‘Utanç tablosu’

Artı Gerçek’e konuşan Mehmet Zırığ, bu soruşturmanın görevden uzaklaştırılmasına gerekçe edildiğini söyledi. Soruşturmanın tamamlanarak iddianameye dönüştürüldüğünü, iddianamenin bir hafta önce mahkemeye sunulduğunu ifade eden Zırığ, “İddianamede iki kişiden söz ediliyor. Biri Mehmet Tunç. Kendisi hakkında örgüt üyesi olduğuna dair bir mahkeme kararı yok. Kendisi bizim HDP üyesi. Aynı zamanda kendisi eski DTP’nin merkez yönetim kurulu üyesi. Diğer bir suç konusu Leyla Güven hakkında sarf ettiğim cümleler. Sayın Leyla Güven partimizin milletvekili ve hala görevi başında. Bir milletvekili ile ilgili sarf etmiş olduğumuz sözler ‘suç ve suçluyu övme’, ‘örgüt propagandası’ yapmak olarak iddianame yer alıyor. Milletvekilimiz Leyla Güven ile ilgili sarf etmiş olduğumuz sözlerin suç konusu yapılması utanç verici bir durumdur. Söylenilecek söz bulamıyoruz. Utanç verici bir tablodur” dedi.

Mahkeme iade etti

Savcılığın başka bir şey bulamadığı için bu şekilde suçlamalar ile hakkında iddianame hazırlamış olabileceğini ifade eden Zırığ, bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmeyerek savcılığa iade edildiğini söyledi. Zırığ, avukatının savcılığın iade edilen iddianamede tekrar düzeltmeler yaparak mahkemeye sunacağı bilgisini kendilerine verdiğini aktardı. İçişleri Bakanlığı’nın kendisi hakkında görevden uzaklaştırmaya gerekçe edilen diğer suçlamalara da değinen Zırığ, “Bir tanesi 2011 tarihli ve hala devam eden bir mahkeme. Mahkeme sürüyor. Diğer ikinci soruşturmada kayyım borçlarını paylaştığım için açılan bir soruşturmaydı. O soruşturma zaten takipsizlikle sonuçlanarak düşmüş. Diğer soruşturma da buydu” dedi.

ŞIRNAK

Yeni Yaşam Gazetesi

Yeni Yaşam Gazetesi

Tüm Yazılar

İlgili Haberler

Mustafa Kemal’e 42 yıllık Kürt sansürü
Manşet

Mustafa Kemal’e 42 yıllık Kürt sansürü

Nizip Çayı zehir akıyor
Ekoloji

Nizip Çayı zehir akıyor

Bir katilin günlüğü-Ahmet Güneş
Manşet

Bir katilin günlüğü-Ahmet Güneş

‘Barıştan yana bütçe istiyoruz’
Emek-Ekonomi

‘Barıştan yana bütçe istiyoruz’

170 milyon kişi acil yardım bekliyor
Ekoloji

170 milyon kişi acil yardım bekliyor

NATO zirvesinde ruh çağırma seansları
Manşet

NATO zirvesinde ruh çağırma seansları

Sonraki Haber
‘Yılın Kişileri’ne Kürtler de aday

'Yılın Kişileri'ne Kürtler de aday

Gazetemize ulaşmak için tıklayınız…

Yeni Yaşam Gazetesi

Bilgilerimiz

  • Künye
  • Hakkımızda

Bizi takip et

No Result
View All Result
  • Güncel
  • Kadın
  • Yaşam
  • Emek-Ekonomi
  • Politika
  • Dünya
  • Kültür
  • Ekoloji
  • Karikatür
  • Yazarlar
  • Röportaj